Atilla Çağdaş Değer

Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası - AGSO

Atilla Çağdaş Değer – Koro müziği eğitimine “Kocatepe Mimar Kemal Lisesi Korosu”nda, Nilgün Çebi ve Bekata Kemal Özen ile başladı. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi AÖF “Halkla İlişkiler” bölümünü bitirdi. Aynı yıl, Süreyya Çağlar – Dr. İlknur Özal Göncü yönetimindeki “Türkiye Polifonik Korolar Derneği Gençlik Korosu” ve Prof. Mustafa Apaydın yönetimindeki “TRT Ankara Gençlik Korosu”ndan aldığı eğitimle, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne (MSSF) tam burslu öğrenci olarak kabul edildi. Lisans eğitimi süresince, Doç. Ahter Destan, Elnara Kerimova, Lyubomira Aleksandrova ve Elena Puşkova ile çalışma olanağı buldu. Bilkent Gençlik Korosu üyesi olarak yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda a capella ve orkestra eşlikli konserde görev aldı. 2002 yılında “Koro” Sanat Dalı’ndan “şeref” derecesiyle mezun oldu. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ndeki yüksek lisans programını 2005 yılında, doktora programını ise 2012 yılında, Prof. Suna Çevik’in danışmanlığında tamamladı. Doktora öğrenimi sırasında çok sayıda yüksek lisans öğrencisine gönüllü tez danışmanlığı yaptı. Doktora derecesini aldıktan sonra bir yüksek lisans tezine danışmanlık, bir doktora tezine de ikinci danışmanlık yaptı.

Koro eğitimciliğine, 1997’de Fatma Bildiren’in, MSSF Erken Müzik Eğitimi Programı’nda verdiği “Birlikte Söyleyelim” derslerini izleyerek başladı. 1998-2004 yılları arasında bu programda, “Müziği Öğrenelim” ve “Birlikte Söyleyelim”, “Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu”nda “Koro”, Müzik Hazırlık Lisesi’nde ise Kulak Eğitimi Birim Koordinatörü Maria Nowotna denetiminde “Teori-Solfej-Dikte” dersleri verdi. 1999 yılında, Ankapella Korosu’nun kurucuları arasında yer aldı ve Doç. Ahter Destan ile koro şefliği çalışmalarına başladı. Ankapella Korosu temelinde pek çok özgün proje tasarladı. 2001 yılında, Prof. Odette Gartenlaub tarafından verilen “Müzikal Formasyon” kursuna aktif olarak katılarak sertifika aldı. Aynı yıl, Avrupa Koro Birliği’nin (Europa Cantat) ilk Türk üyesi oldu. 2002 yılından bugüne Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen koro şefliği-koro müziği konulu kurs ve çalıştaylara katıldı. Bu etkinliklerde; Prof. Georg Grün, Hermia Schlichtmann, Hans-Joachim Lustig, Filippo Maria Bressan, Elisenda Carrasco i Ribot, Oriol Castanyer, Sofia Gioldasi, Basilio Astulez Duque, Panda van Proosdij gibi ustalarla çalışma, onları gözlemleme olanağı buldu. 2003 yılında kurulan Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı Meslek Yüksekokulu’nun ilk sivil koro eğitimcisi olarak görev yaptı. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’na öğretim görevlisi olarak atandı.

Meslektaşı Çiğdem Aytepe ile “ulusal düzeyde uygulanabilecek birçok projenin ekseni ve modeli” olmak üzere; ‘Hacettepe Çocuk Korosu’ ve ‘Hacettepe Gençlik Korosu’nu kurdu, çok sayıda müzik ve koro eğitimi projesi (çalıştay-seminer-kurs) tasarlayıp gerçekleştirdi, eğitim kitapları hazırladı. Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından 2008-2009 Akademik Yılı “Sanatta Teşvik Ödülü”ne layık görüldü. 2010 yılında, HÜADK Muzaffer Arkan Korosu ve MÜZED Muammer Sun Korosu’nu, 2012’de Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu’nu, 2014 yılında ise Saygun Filarmoni Korosu’nu kurdu.

2007-2011 yılları arasında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda “Koro” dersleri verdi. 2012’de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Kulak Eğitimi dersi verdi. “Herkese Müzik Eğitimi” olarak özetlenebilecek bir yaklaşımla, 2008 yılından bugüne gençlerin ve yetişkinlerin çocuk şarkıları söyleyerek düzeylerini geliştirmeleri konusunda öncü girişimlerde bulundu, bu amaçla farklı korolarla çok sayıda konser verdi, ödüle layık görüldü. 2015 yılında, ülkemizin genç ve yetişkinlerden müzik yeteneği aranmadan kurulan, çocuk şarkıları söyleyen ve koro eğitimcisi yetiştirmeye odaklanmış ilk korosu olan “Muammer Sun Eğitişim Korosu”nu kurdu.

Nisan 2019’da Revoice Uluslararası Vokal Topluluğu’na üye olarak kabul edilen Değer, Haziran 2019’dan itibaren, Cihan Selçuk şefliğinde kurulan ve çalışmalarını sürdüren “Anchorus Çoksesli Korosu”nun danışman koro şefliğini üstlenmiştir. Kuruluşundan bugüne Muammer Sun Koroları’nın şefliğini yürütmekte ve Türkiye’deki çeşitli koro festivallerinde danışma-değerlendirme kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Türkiye ve yurt dışında, çocuk-genç-yetişkinler ve onları yetiştirecek eğitimcilere yönelik çalıştay, seminer ve kurslar vermektedir. 2019-2023 dönemi için “Genç Koro Şefleri Akademisi” ve “KoroTürkiye” gibi özgün projelerini daha da geliştirmeye odaklanmıştır.

Dr. Atilla Çağdaş Değer, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisi, HÜADK Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi’nde de müdür olarak görev yapmaktadır.